İzmir Haber Port © 2024. Tüm hakları saklıdır.

  1. Anasayfa
  2. Teknoloji
  3. Türkiye, Ay’ın Güney Kutbu’na iki keşif robotu gönderecek: 2028’de uzay tarihine geçecek adımlar atılacak

Türkiye, Ay’ın Güney Kutbu’na iki keşif robotu gönderecek: 2028’de uzay tarihine geçecek adımlar atılacak

admin admin -
6 0


ODTÜ’nün liderliğinde geliştirilen keşif robotları Ay’a gidiyor
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Çin’in 2028 yılında gerçekleştireceği Chang’e 8 göreviyle Ay’a iki mikro keşif robotu gönderecek. Zhejiang Üniversitesi, STAR.VISION ve Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) iş birliğiyle geliştirilen bu robotlar, Ay’ın Güney Kutbu’na iniş yaparak önemli bilimsel veriler toplayacak.

Türkiye, Ay görevlerinde yeni bir döneme giriyor
Türkiye, Chang’e 8 görevine katılan ülkeler arasında yer alarak, Ay’a keşif aracı gönderen 6. ülke olacak. Aynı zamanda, Güney Kutbu’na iki robot aynı anda gönderen ilk ülke konumuna yükselecek. Türkiye’nin projede yer alması, Çin’in Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) girişimine verdiği taahhüdü de ortaya koyuyor. Pakistan, Rusya, Tayland, Güney Afrika ve Mısır da projeye dahil olan ülkeler arasında yer alıyor.

CHERI adı verilen robotlar yapay zeka ile yön bulacak
CHERI (Challenging Environment Exploration Robot for Intelligence) adı verilen robotlar yaklaşık 5 kilogram ağırlığında olacak ve yapay zekâ destekli sistemleri sayesinde otonom şekilde hareket edecek. 3D haritalama yapabilen robotlar birbirine yol göstererek koordineli bir keşif süreci yürütecek. Ay yüzeyindeki sıcaklık, ışınım ve materyal bileşimi gibi bilimsel veriler toplanacak.

Keşif süreci bilimsel ve teknik açıdan bir ilk olacak
İki mikro robot, Chang’e 8 görevinin iniş aracından farklı günlerde Ay yüzeyine indirilecek. Bu süreçte bir robot iniş yaparken diğeri iniş sürecini video ile kaydedecek. Bu yöntem, daha önce hiçbir Ay görevinde uygulanmamıştı. ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil, projeyle ilgili yaptığı açıklamada ‘Milli Uzay Programı’nın öncelikli hedefleri doğrultusunda özgün bilgi üretmeye ve kritik teknolojiler geliştirmeye devam ettiklerini’ belirtti.

Chang’e 8 görevi ILRS için zemin hazırlayacak
Ay’ın güney kutbunda Mons Mouton bölgesine inmeyi hedefleyen Chang’e 8 görevi, yerel malzemelerle 3D baskı teknolojileri kullanılarak inşa edilecek habitat modellerini test edecek. Görev, Çin’in 2030’larda hayata geçirmeyi planladığı Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu için önemli bir adım olacak. ILRS’ye şu ana kadar 17 ülke ve uluslararası kuruluş katılım sağlamış durumda.

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir